Analiza poslovanja 2016

ANALIZA POSLOVANJA I

IZVRŠENJA PROGRAMA RADA DRUŠTVA INVALIDA POREČ

ZA PERIOD OD 01.01. DO  31.12.2016.

Društvo invalida Poreč broji 282 člana. Tijekom  2016 godine u Društvo invalida Poreč (u daljem tekstu: DIP) učlanjena su22 nova člana od toga 16 s područja Poreča, 3 s područja Tara, 2 s područja Višnjana i 1s područja Funtane.

U protekloj godini članovi su ostvarili različite oblike podrške i pomoći u okviru brojnih programskih aktivnosti Društva kao što su: pomoć u ostvarivanju prava osoba s invaliditetom, psihosocijalna podrška članovima i njihovim obiteljima, pomoć i podrška teško pokretnim i nepokretnim članovima u njihovom domu-Mobilni tim, aktivno uključivanje u život zajednice- sprječavanje prometne nekulture, senzibilizacija djece i mladih za potrebe osoba s invaliditetom, uključivanje u kreativne radionice, informatičko opismenjavanje, omogućavanje prava na brojne povlastice koje su omogućile lokalne ustanove, tvrtke i obrti, uključivanje u organizaciju humanitarnih akcija, te obilježavanja prigodnih datuma značajnih za osobe s invaliditetom, uključivanje u gradske manifestacije i slično.

Pomoć u ostvarivanju prava osoba s invaliditetom

Novim je članovima između ostalih pružana pomoć pri podnošenju  zahtjeva za  povlaštenu telefonsku pretplatu, HRT pretplatu, zahtjeva za oslobađanje od plaćanja cestarine, zahtjeva za znak pristupačnosti i ostale povlastice  koje članovi ostvaruju prema vrsti i postotku invalidnosti. U proteklom razdoblju ostalim članovima su pružani različiti oblici podrške pri:

– pisanju molbi za dobivanje poslovnih prostora i zapošljavanje članova na poslovima koje su u mogućnosti obavljati prema svojim sposobnostima i tako poboljšati svoju ekonomsku situaciju.S ciljem zagovaranja interesa osoba s invaliditetom kontaktirane su lokalne i regionalne ustanove čija je djelatnost usmjerena zadovoljavanju potreba osoba s invaliditetom.

-pomoć u pisanju i pisanje dopisa i molbi radi rješavanja socijalnih problema. Posredovalo se u rješavanju raznih problema članova (volonteri za pomoć slijepoj osobi, stambeno zbrinjavanje, nabavka ortopedskih pomagala, kolica, štaka, pelena, katetera, dječjih kolica, dječje odjeće, kućanskih aparata, tehnike, telefonskih uređaja, drva za ogrjev i dr.).

Psihosocijalna podrška članovima i njihovim obiteljima

U suradnji sa „Zdravim gradom“ kontinuirano djeluje suportivno terapijska grupa za sve zainteresirane članove DIP-a pod stručnim vodstvom  terapeuta.

Od 2009. godine uspješno se  provodi program „Pružanje usluge osobne asistencije za osobe sa najtežim stupnjem i vrstom invaliditeta“ uz potporu Ministarstva za demografiju, obitelj i socijalnu politiku za naše četiri korisnice. Ugovor za nastavak provođenja projekta je potpisan i za 2017.godinu.

Pomoć i podrška teško pokretnim i nepokretnim članovima u njihovom domu-Mobilni tim

Od svibnja 2016 godine za 20 korisnika članova Društva invalida Poreč osigurana je podrška u vlastitom domu u okviru projekta Mobilni tim. Cilj projekta je odgoditi ili spriječiti  institucionalizaciju teško pokretnim članovima Društva osiguravanjem kvalitetne podrške njima i njihovim obiteljima, kako bi im se omogućila sloboda izbora i osigurala odgovarajuća kvaliteta života u vlastitom domu i zajednici. Članovima su bili pružani različiti oblici podrške: posjete i pospremanje u kući, priprema jednostavnijih obroka, nabavka lijekova i namirnica, odvoženje na liječničke preglede, pomoć u obavljanju administrativnih i sličnih poslova pri nadležnim institucijama, odlasci u kraće šetnje, povremene posjete medicinske sestre korisnicima koji tu potrebu ne mogu ostvariti od drugih davatelja usluga, organizirani prijevoz prilagođenim kombi vozilom, uključivanje u rad radionica i aktivnosti u prostorima DIP-a. Krajem prosinca 2016. godine provedena je anketa o zadovoljstvu članova Društva-korisnika projektom Mobilni tim. Korisnici su iskazali veliko zadovoljstvo provedbom ovog projekta, pruženim uslugama i osobama koje ih provode. Provedba projekta Mobilni tim planirana je i tijekom 2017. godine.

Aktivno uključivanje u život zajednice

Tijekom cijele 2016. godine provedene su u suradnji i partnerstvu s Gradom Porečom-Parenzo, Policijskom postajom Poreč i Zdravim gradom Poreč zajedničke preventivne  akcije usmjerene na sprječavanjeprometne nekulture vozača koji često zauzimaju označena parkirna mjesta za osobe s invaliditetom  iako njihova vozila nisu označena znakom pristupačnosti , te neadekvatno postavljenih prepreka u pješačkim zonama koje otežavaju kretanje osobama s invaliditetom.

Na inicijativu članova Društva i suradnjom s  poduzećem Usluga  napravljena je prenamjena rampe prema Peškeri kako bi se olakšalo kretanje osobama u invalidskim kolicima. Od Sportske zajednice Grada Poreča zatraženo je da se ispred dvorane Veli Jože obilježe i označe 4 parkirna mjesta za osobe s invaliditetom, što je početkom 2017.  i ostvareno.

U proteklom razdoblju članovi su ostvarili i pravo na dobivanje magnetske kartice za besplatno korištenje gradskog parkirališta od gradskog poduzeća Usluga.

Za 10 teže pokretnih članova koji su korisnici Gradske knjižnice dobivene su i besplatne kartice za ulaz kroz rampu prema Rivi.

Senzibilizacija djece i mladih za potrebe osoba s invaliditetom

Dvije članice Društva i volonterka učestvovale su u radionicama, razgovorima, druženju i upoznavanju učenika osnovne škole sa osobama s invaliditetom, volonterstvom i mogućnostima volontiranja, te akcijom prikupljanja čepova s učenicima u osnovnim školama u Višnjanu, Vižinadi i Kaštelir-Labincima.

Uključivanje u gradske i ostale  manifestacije, posjete

Prigodom obilježavanja Dana Grada Poreča-Parenzo (29.04.2016.), svečano je obavljena primopredaja  specijaliziranog kombi vozila. Na skromnom domjenku bili su prisutni gradonačelnik g.Edi Štifanić  i koordinatorica Zdravog grada gđa.Nataša Basanić Čuš.

Članovi DIP-a aktivno su se uključili u prigodnu gradsku manifestaciju Advent na kojoj su predstavili brojne ukrasne predmete izrađene u kreativnoj radionici Društva i prodavali Novogodišnju lutriju. Na ovoj manifestaciji bilo je organizirano i javno izvlačenje Novogodišnje lutrije uz prigodni glazbeni program koji su sponzorirali članovi glazbenog sastava „Proleteri“ iz Pazina.

Ostvarena je i suradnja s Domom za psihički bolesne odrasle osobe, čiji su članovi Domskog benda Motovun gostovali u  prostorima Društva sa koncertom za članove, koji su bili oduševljeni njihovim nastupom.

Izleti

U mjesecu svibnju bio je organiziran tradicionalni cjelodnevni izlet u Baredine gdje je 80-ak članova i volontera Društva posjetilo sajam traktora, bio je organiziran i razgled  jame ( prema interesu i mogućnostima članova) i zajednički ručak. U veseloj i ugodnoj atmosferi uživali su svi članovi.

Donacije, sponzorstva

S brojnih manifestacija, stručnih i ostalih skupova Društvu su donirana sredstva. Na redovnoj skupštini održanoj u prosincu 2016. dodijeljene su donatorima zahvalnice što su prepoznali Društvo invalida Poreč i potrebe njegovih članova kao onih kojima je njihova donacija i podrška najpotrebnija.

Na danima WIN DAYS konferencije Društvu je uručen ček na 23.000,00 kn koji je bio namijenjen za kupnju kombi vozila.

Pokrenuta je akcija „Pokloni čep i pokreni svijet“u provedbi koje smo  naišli na veliki odaziv građana,  tvrtke „Valamar“, osnovnih i srednjih škola, vrtića, raznih poduzeća od Poreča, okolnih Općina, Novigrada, Umaga do Medulina, Pule i Rijeke. Grad Zadar je u njihovoj akciji za na sakupio 800 kg čepova koje su putem pošte dostavili putem pošte DIP-u. Do sada je sakupljeno 3 tone čepova, a tonu je predano otkupljivaču i dobili iznos od 3.150,00 kn.

Za potrebe kreativne radionice kupljena je šivaća mašina donacijom Lions kluba.

Klima uređaj u prostorima Društva, postavila je bez naknade tvrtka Pajić klimatizacija.

Omogućavanje prava na brojne povlastice koje su omogućile lokalne ustanove, tvrtke,  obrti i udruge

Članovi Društva su u proteklom razdoblju ostvarili pravo na brojne pogodnosti zahvaljujući podršci lokalnih institucija, poduzeća i obrta, koje su na taj način pokazale veliku osjetljivost za potrebe svojih sugrađana osoba s invaliditetom .  Zahvaljujući tome članovi su koristili mogućnost besplatnog članstva u Gradskoj knjižnici, besplatnih karata za utakmice porečkih: rukometnog, odbojkaškog i nogometnog kluba, vožnje vlakićem tijekom ljeta, te povlaštenih ulaznica za kazališne i kino predstave.

Članovima koji su u socijalnoj potrebi poklonjene su jabuke, lubenice, dinje, pomi kaki, kiwi od donacije građana Poreča, a svoje proizvode donirala je i Udruga web tržnica. Tvrtka Istarski supermarketi poklonila je sredstva za čišćenje koji su podijeljeni članovima. Dobivene su dvije po 120 kg mandarina, od Gradskog društva crvenog križa Poreč i OPG iz Metkovića koji donirani članovima.

Obilježavanja prigodnih datuma značajnih za osobe s invaliditetom

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježen je prigodnim programom, tom je prigodom održana i Skupština na kojoj su usvojeni financijski plan i program rada Društva za 2017.g, članovima podijeljeni panettoni koje  svake godine poklanja Grad Poreč, a  okolne Općine su u okviru svojih mogućnosti dodijelile poklon pakete ili poklon bonove našim članovima.

Uključivanje u  radionice Društva  i informatičko opismenjavanje

Uspješno je provedena projektna aktivnost „Informatička radionica“za sve zainteresirane članove,uz stručno vođenje voditelja volontera. Radionica nastavlja rad i u narednom razdoblju jer je iskazan veliki interes i veliki stupanj zadovoljstva polaznika edukacijom.

Članovi su sa velikim stupnjem zadovoljstva ocijenili  „Psihosocijalnu radionicu“ koja djeluje uspješno već treću godinu i pruža podršku članovima, njihovim roditeljima, životnim partnerima, korisnicima osobne asistencije i osobnim asistentima.

Tijekom godine realizirano je preko 40 kreativnih radionica. Zahvaljujući uloženom radu i entuzijazmu volontera, radovi su  izlagani i donirani na raznim događanjima tijekom godine u Poreču, uspješno su realizirane akcije „Valentinovo“, „Dan žena“, te aktivno sudjelovanje na porečkom Adventu. „Dani otvorenih vrata Društva“ bili su organizirani tijekom mjeseca prosinca 2016. Godine, tom su prigodom  naši sugrađani imali mogućnost upoznati se sa radom Društva i odlučiti se za volontiranje.

Novogodišnja lutrija

Novogodišnja lutrija je projekt Društva koji se uspješno provodi već treću godinu zaredom  s još bogatijim fondom nagrada. U 2016. godini prodano je 407 listića više od prošle godine. Prikupljena sredstva iskoristiti će se za održavanje prilagođenog kombi vozila, kupnju goriva, a preostali dio sredstava usmjeriti će se za aktivnosti „Mobilnog tima“..

Uspješno provedeni projekti

Uspješno je proveden projekt „Ja znam-ja mogu“ financiran od Zaklade za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva. U suradnji sa Područnom školom Veli Maj održane su tri radionice s učenicima nižih razreda osnovne škole, koji su s članovima Kreativne radionice izrađivali predmete čije su fotografije polaznici Informatičke radionice stavljali na naše nove web stranice i otvorili web trgovinu uz pomoć informatičara.

Od početka 2015. godine Društvo  provodi projekt „Organizirano volonterstvo“. Trenutno je uključeno 10 stalnih i više od 30-tak povremenih volontera koji su uključeni u aktivnosti i akcije. Volonteri su u 2016.g. odradili preko 2000 sati.

Edukacije, informiranje, inicijative

Predstavnici Društva prisustvovali su na raznim edukacijama, seminarima, prezentacijama i drugim organiziranim akcijama u lokalnoj zajednici, Istarskoj županiji i Republici Hrvatskoj koji su se odnosili na prava i ostala pitanja vezana za osobe s invaliditetom

Facebook profil  i web stranica Društva redovito je ažurirana s informacijama o aktivnostima i i svim važnim  informacijama za članove i ostale građane.

Tijekom mjeseca studenog ostvarena je suradnja s Valamar Riviera d.d. oko uređenja prilagođene plaže za osobe s invaliditetom nalokaciji borik-Pical, krajem godine dostavljen je pisani prijedlog opremanja buduće plaže za osobe s invaliditetom na navedenoj lokaciji.

Prijedlozi  koji su tada navedeni usklađeni su s Pravilnikom o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, NN 78/13, te preporukama i iskustvima ostalih udruga za osobe s invaliditetom koje su bile uključene ili su korisnici sličnih sadržaja – prilagođenih plaža za osobe s invaliditetom u Republici Hrvatskoj i Udrugom tetraplegičara i paraplegičara iz Friuli Venezia Giulia. U prijedlogu uređenja plaže istaknuta je potreba da plaža bude također opremljena i ostalim sadržajima, koji će biti prilagođeni osobama s invaliditetom, kao što su : pristupačni prilazi, dovoljan broj prilagođenih parkirališnih mjesta na glavnim ulazima, pristupne rampe, igrališta i rekreacijski prostori, telefonske govornice, bankomati,informativni panoi , prilazi ugostiteljskim objektima i sl. Na samoj plaži bilo bi  potrebno osigurati prilagođene wc za osobe s invaliditetom, kabine za presvlačenje, tuševe, specijalne stolice za siguran ulazak u more , te lifter-fiksni za spuštanje osoba u more sa udobnom sjedalicom, dovoljan broj sunčališta za osobe u kolicima, sunčališta bez uzglavlja i sl. Pristupi moru trebali bi biti popločeni i minimalne širine 90cm s postavljenim stajalištima svakih 15m, te označenim crtama gaza. Stajališta bi trebala biti opremljena suncobranima, a sanitarni čvorovi prikladnim tuševima prilagođene visine.

U Poreču, 25. siječnja 2017.

Predsjednica DIP-a:

Tihana Mikulčić