Analiza poslovanja 2017

ANALIZA POSLOVANJA I

IZVRŠENJA PROGRAMA RADA DRUŠTVA INVALIDA POREČ

ZA PERIOD OD 01.01. DO  31.12.2017.

Društvo invalida Poreč broji 320 članova. Tijekom  2017 godine u Društvo invalida Poreč (u daljem tekstu: DIP) učlanjena su 53 nova člana.

U protekloj godini članovi su ostvarili različite oblike podrške i pomoći u okviru brojnih programskih aktivnosti Društva kao što su: pomoć u ostvarivanju prava osoba s invaliditetom, psihosocijalna podrška članovima i njihovim obiteljima, pomoć i podrška teško pokretnim i nepokretnim članovima u njihovom domu-Mobilni tim, aktivno uključivanje u život zajednice- sprječavanje prometne nekulture, senzibilizacija djece i mladih za potrebe osoba s invaliditetom, uključivanje u kreativne radionice, informatičko opismenjavanje, omogućavanje prava na brojne povlastice koje su omogućile lokalne ustanove, tvrtke i obrti, uključivanje u organizaciju humanitarnih akcija, te obilježavanja prigodnih datuma značajnih za osobe s invaliditetom, uključivanje u gradske manifestacije i slično.

Pomoć u ostvarivanju prava osoba s invaliditetom

Novim je članovima između ostalih pružana pomoć pri podnošenju  zahtjeva za  povlaštenu telefonsku pretplatu, HRT pretplatu, zahtjeva za oslobađanje od plaćanja cestarine, zahtjeva za znak pristupačnosti i ostale povlastice  koje članovi ostvaruju prema vrsti i postotku invalidnosti. U proteklom razdoblju ostalim članovima su pružani različiti oblici podrške pri:

– pisanju molbi za dobivanje poslovnih prostora i zapošljavanje članova na poslovima koje su u mogućnosti obavljati prema svojim sposobnostima i tako poboljšati svoju ekonomsku situaciju.S ciljem zagovaranja interesa osoba s invaliditetom kontaktirane su lokalne i regionalne ustanove čija je djelatnost usmjerena zadovoljavanju potreba osoba s invaliditetom.

-pomoć u pisanju i pisanje dopisa i molbi radi rješavanja socijalnih problema. Posredovalo se u rješavanju raznih problema članova (volonteri za pomoć slijepoj osobi, stambeno zbrinjavanje, nabavka ortopedskih pomagala, kolica, štaka, pelena, katetera, dječjih kolica, dječje odjeće, kućanskih aparata, tehnike, telefonskih uređaja, drva za ogrjev i dr.).

Psihosocijalna podrška članovima i njihovim obiteljima

U suradnji sa „Zdravim gradom“ kontinuirano djeluje suportivno terapijska grupa za sve zainteresirane članove DIP-a pod stručnim vodstvom  terapeuta.

Od 2009. godine uspješno se  provodi program „Pružanje usluge osobne asistencije za osobe sa najtežim stupnjem i vrstom invaliditeta“ uz potporu Ministarstva za demografiju, obitelj i socijalnu politiku za naše četiri korisnice. Ugovor za nastavak provođenja projekta je potpisan i za 2018.godinu.

Pomoć i podrška teško pokretnim i nepokretnim članovima u njihovom domu-Mobilni tim

Od svibnja 2016 godine do kraja 2017. godine za 27 korisnika članova Društva invalida Poreč osigurana je podrška u vlastitom domu u okviru projekta Mobilni tim. Cilj projekta je odgoditi ili spriječiti  institucionalizaciju teško pokretnim članovima Društva osiguravanjem kvalitetne podrške njima i njihovim obiteljima, kako bi im se omogućila sloboda izbora i osigurala odgovarajuća kvaliteta života u vlastitom domu i zajednici. Članovima su bili pružani različiti oblici podrške: posjete i pospremanje u kući, priprema jednostavnijih obroka, nabavka lijekova i namirnica, odvoženje na liječničke preglede, pomoć u obavljanju administrativnih i sličnih poslova pri nadležnim institucijama, odlasci u kraće šetnje, povremene posjete medicinske sestre korisnicima koji tu potrebu ne mogu ostvariti od drugih davatelja usluga, organizirani prijevoz prilagođenim kombi vozilom, uključivanje u rad radionica i aktivnosti u prostorima DIP-a. Krajem prosinca 2017. godine provedena je anketa o zadovoljstvu članova Društva-korisnika projektom Mobilni tim. Korisnici su iskazali veliko zadovoljstvo provedbom ovog projekta, pruženim uslugama i osobama koje ih provode. Provedba projekta Mobilni tim planirana je i tijekom 2018. godine.

Senzibilizacija djece i mladih za potrebe osoba s invaliditetom

Članice DIP-a osobe s invaliditetom i volonterka učestvovale su u radionicama, razgovorima, druženju i upoznavanju učenika osnovne škole sa osobama s invaliditetom, volonterstvom i mogućnostima volontiranja u DIP-u, te akcijom prikupljanja čepova. Ova aktivnost DIP-a uspješno je provedena s učenicima i učiteljima u osnovnim školama u Poreču, Višnjanu, Vižinadi i Kaštelir-Labincima.

Uključivanje u gradske i ostale  manifestacije, posjete

Članovi DIP-a aktivno su se uključili u prigodnu gradsku manifestaciju Advent na kojoj su predstavili brojne ukrasne predmete izrađene u kreativnoj radionici Društva i prodavali Novogodišnju lutriju. Na ovoj manifestaciji bilo je organizirano i javno izvlačenje Novogodišnje lutrije uz prigodni glazbeni program koji su sponzorirali članovi glazbenog sastava „Tu i tamo band“ iz Poreča.

Sudjelovali smo i na manifestecijama: „Vinistra“ na kojoj je prikupljeni 5.800,00kn i „Porečkom delfinu“ na kojoj je prikupljeno 672,00kn.

Člano DIP-a po prvi put su aktivno sudjelovali i u manifestaciji ZZJZ; Zdravog grada Poreč, i grada Poreča-Parenzo „Hoditi i zdravi biti“

Ostvarena je i suradnja s Domom za psihički bolesne odrasle osobe, čiji su članovi Domskog benda Motovun u svibnju 2017.godine gostovali u  prostorima DIP-a s koncertom. Članovi su bili oduševljeni njihovim nastupom.

Izleti

U mjesecu svibnju bio je organiziran tradicionalni cjelodnevni izlet u Agroturizam Sterle pokraj Brtonigle gdje je 80-ak članova i volontera DIP-a posjetilo i razgledalo imanje  ( prema interesu i mogućnostima članova) i zajednički ručak. U veseloj i ugodnoj atmosferi uživali su svi članovi.

Donacije, sponzorstva

S brojnih manifestacija, stručnih i ostalih skupova DIP-u su donirana sredstva. Na redovnoj skupštini održanoj u prosincu 2017. godine u prostorima Zdravog grada dodijeljene su donatorima i volonterima zahvalnice što su prepoznali DIP i potrebe njegovih članova kao onih kojima je njihova donacija i podrška najpotrebnija.

Već drugu godinu zaredom uspješno se provodi akcija „Pokloni čep i pokreni svijet“u provedbi koje smo  naišli na veliki odaziv građana,  tvrtke „Valamar“, osnovnih i srednjih škola, vrtića, raznih poduzeća od Poreča, okolnih Općina, Novigrada, Umaga do Medulina, Pule i Rijeke. U 2017. Godini sakupljeno je 3.400 kg čepova koje smo predali otkupljivaču i dobili iznos od 8.500,00 kn.

Za potrebe kreativne radionice kupljeno je 15 stolica i mikrovalna pećnica donacijom Lions kluba.

Omogućavanje prava na brojne povlastice koje su omogućile lokalne ustanove, tvrtke,  obrti i udruge

Članovi DIP-a su u proteklom razdoblju ostvarili pravo na brojne pogodnosti zahvaljujući podršci lokalnih institucija, poduzeća i obrta, koje su na taj način pokazale veliku osjetljivost za potrebe svojih sugrađana osoba s invaliditetom .  Zahvaljujući tome članovi su koristili mogućnost besplatnog članstva u Gradskoj knjižnici, besplatnih karata za utakmice porečkih: rukometnog, odbojkaškog i nogometnog kluba, vožnje vlakićem tijekom ljeta, te povlaštenih ulaznica za kazališne i kino predstave.

U proteklom razdoblju članovi su ostvarili i pravo na dobivanje magnetske kartice za besplatno korištenje gradskog parkirališta od gradskog poduzeća Usluga.

Za 10 teže pokretnih članova koji su korisnici Gradske knjižnice dobivene su i besplatne kartice za ulaz kroz rampu prema Rivi.

Članovima koji su u socijalnoj potrebi poklonjeni su pomi kaki i kiwi od donacije građana Poreča, a svoje proizvode donirala je i Udruga web tržnica. 150 kg mandarina, dobiveno je od OPG iz Metkovića koje su donirane članovima.

Obilježavanja prigodnih datuma značajnih za osobe s invaliditetom

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježen je prigodnim programom, tom je prigodom održana i Skupština na kojoj su usvojeni financijski plan i program rada DIP-a za 2018.g, članovima podijeljeni panettoni koje  svake godine poklanja Grad Poreč, a  okolne Općine su u okviru svojih mogućnosti dodijelile poklon pakete ili poklon bonove našim članovima.

Uključivanje u  radionice DIP-a  i informatičko opismenjavanje

Uspješno je provedena projektna aktivnost „Informatička radionica“za sve zainteresirane članove,uz stručno vođenje voditelja volontera. Radionica nastavlja rad i u narednom razdoblju jer je iskazan veliki interes i veliki stupanj zadovoljstva polaznika edukacijom.

Tijekom godine realizirano je preko 40 kreativnih radionica. Zahvaljujući uloženom radu i entuzijazmu volontera, radovi su  izlagani i donirani na raznim događanjima tijekom godine u Poreču kao što su: „Valentinovo“, „Dan žena“, te aktivno sudjelovanje na porečkom Adventu. „Dani otvorenih vrata Društva“ bili su organizirani tijekom mjeseca prosinca 2017. Godine, tom su prigodom  naši sugrađani imali mogućnost upoznati se sa radom DIP-a i odlučiti se za volontiranje.

O radu kreativne radionice i ostalim aktivnostima društva snimljena je i 30-minutna reportaža koja je prikazana na tv postaji TV Nova.

Krajem prosinca 2017. Godine organizirano je po prvi put veselo druženje članova društva, zaposlenika i volontera, koje ćemo nastaviti i kraje 2018. Godine.

Novogodišnja lutrija

Novogodišnja lutrija je projekt DIP-a koji se uspješno provodi već treću godinu zaredom  s još bogatijim fondom nagrada. U 2017. godini prodano je 407 listića više od prošle godine. Prikupljena sredstva iskoristiti će se za održavanje prilagođenog kombi vozila, kupnju goriva, a preostali dio sredstava usmjeriti će se za aktivnosti „Mobilnog tima“..

Od početka 2015. godine DIP  provodi projekt „Organizirano volonterstvo“. Trenutno je uključeno 10 stalnih i više od 30-tak povremenih volontera koji su uključeni u aktivnosti i akcije. Volonteri su u 2017.g. odradili preko 2000 sati.

Edukacije, informiranje, inicijative

Predstavnici DIP-a prisustvovali su na raznim edukacijama, seminarima, prezentacijama i drugim organiziranim akcijama u lokalnoj zajednici, Istarskoj županiji i Republici Hrvatskoj koji su se odnosili na prava i ostala pitanja vezana za osobe s invaliditetom

Facebook profil  i web stranica DIP-a su redovito ažurirane s informacijama o aktivnostima i svim važnim  informacijama za članove i ostale građane.

U protekloj godini je zahvaljujući uspješno provedenoj humanitarnoj inicijativi osiguran smještaj, odjeća i kućanski aparati, te kućne potrepštine našem članu, koji je bio poplavljen- hvala svima koji su se pridružili ovoj hvale vrijednoj akciji.

Predsjednica DIP-a:

Tihana Mikulčić